financieel aderlaten


financieel aderlaten 1.0

( Met betrekking tot (groepen van) personen en zaken, zoals gebiedsdelen)
in financieel opzicht ernstig benadelen; veel te veel geld laten betalen; afzetten
Vergelijk een uitdrukking als laten bloeden (voor iets).

Algemene voorbeelden


Wij zijn in een staatsvorm terecht gekomen, die er een vreemd begrip van democratie op nahoudt. Een regering die blijkbaar van mening is dat zij de eigen burgers vrijelijk kan ringeloren met ad-hocmaatregelen die de burger financieel aderlaten, en ze opzadelen mat allerlei vormen van overlast.

https://www.iex.nl/forum/topic/1355325/Koffiekamer_Klimaatdiscussie-opwarming-aarde-door-mens-of-natuur.aspx?page=80,

Deze bladzijden pogen een overzicht te geven van wat er allemaal nog fout loopt in het confederale België. De rode draad in deze aanklachten zijn de expansiedrang van Wallonië, zoals dat tot uiting komt in de Rand rond Brussel en Voeren, het financieel aderlaten van Vlaanderen via Geldstromen uit Vlaanderen binnen België, het niet respecteren van de regels in verband met de Taalverhoudingen of de Bevoegdheden, en ten slotte het pogen domineren van Vlaanderen zowel ekonomisch (als Franse Kolonie), als politiek (bijvoorbeeld in verband met Amnestie).

https://www.wetenschapsforum.nl/phpbb/viewtopic.php?t=6942&start=60,

Tegenstanders bekritiseren de tijdrovende en logge procedure, de ongeschiktheid van de volksjury, het gebrek aan hoger beroep en het kostenplaatje. Dat laatste verwijst meestal naar de kosten voor de belastingbetaler, minder naar de soms torenhoge erelonen van assisenpleiters die betrokken partijen financieel aderlaten.

(onbekend) ,

De waarheid is, dat de Walen met hun drieledige staatshervorming Vlaanderen en de Vlaamse partijen niet alleen psychologisch willen terugdringen, maar ook blijvend financieel aderlaten.

https://pallieterke.advn.be/pdf/1980/19800313_036_011.pdf,